Жури 2019

МЕЖДУНАРОДНО ЖУРИ

НИК ПАУЪЛ
ПРОДУЦЕНТ, ПРЕЗИДЕНТ НА ЖУРИТО

NIK-POWELL.jpg

В началото на 70-те години, заедно с британския бизнесмен Ричард Брансън, Ник Пауъл създава Virgin Records, звукозаписна компания, превърнала се в световен конгломерат. През 1982 година  Пауъл влиза в партньорство със Стивън Уули. Резултатът е Palace Pictures/Palace Productions - компания, която бързо се налага във филмовата индустрия. Ник Пауъл е изпълнителен продуцент на „Company of Wolves“ и номинираните за „Оскар“ „Мона Лиза“ и „Играчка-плачка“ на Нийл Джордан, „Скандал“ на Майкъл Кейтън-Джоунс. Компанията на Ник Пауъл и Стивън Уули Scala продуцира „Абсолютно начинаещи“ на Джулиън Темпъл, „Backbeat” на Иън Софтли, носителят на „Златен глобус“ и номиниран за „Оскар“ „Little Voice“ на Марк Хърман, както и „Brimstone“ на Мартин Кулховен с Гай Пиърс, Дакота Фанинг и Кит Харингтън, с премиера във Венеция през 2016 година. Ник Пауъл е кавалер на Ордена на изкуствата. Бил е председател на Европейската филмова академия и Комитетът по филми на BAFTA.

ХАЗАР ЕРГЮЧЛЮ
АКТРИСА

HAZAR-ERGUCLU.jpg

Турската актриса Хазар Ергючлю има важна роля в най-новия филм на Нури Билге Джейлан „Дивата круша“ и е прочута като Симай Канаш от сериала „Север Юг“, Ейлюл Булутер от „Кварталът на богатите“ и Джансу Коран от „Висше общество“. Тя е родена през 1992 година в Кипър. Майка ù е водеща на телевизионни предавания, а баща ù е директор на кипърска медийна група. В гимназията Хазар решава, че иска да бъде актриса. Приета е в театралната студия в Никозия. Първата ù роля е през 2010 година в „Сенки и лица“ на Дервиш Заим. Хазар Ергючлю е приета в Театралния департамент на Halic University Conservatory. През 2011 година участва в сериала „Север Юг“ като Симай Канаш. През 2013 играе във филма „Моят свят“. От 2013 до 2015 година Хазар Ергючлю участва в „Кварталът на богатите“. През 2016 година актрисата получава главната роля на Джансу Коран в сериала „Висше общество“. Последната ù главна роля е в сериала на Netflix, „Защитникът“ („The Protector’’), гледан от над 10 милиона души за един месец.

ЕВА ПОДГУРСКА
РЕЖИСЬОР

EWA-PODGORSKA.jpg

Полската режисьорка Ева Подгурска завършва Националното филмово училище в Лодз, а след това и магистратура в Университета в Лодз със специалност филмова теория и журналистика. Завършва и DOK PRO – програма за документално кино в училището на Анджей Вайда. Дебютният ù документален филм „Кокошката и яйцето“ разказва за трудните отношения между майка и дъщеря. Ева Подгурска публикува статии в най-важните филмови списания в Полша, пише серия от материали за работните методи на режисьорите на документални филми. Участва в Doc Lab в Полша и в среща на копродуцентите в Лайпциг през 2015 година. Най-новият ù филм „Диагноза“, представлява пътуване в подсъзнанието на един град и неговите жители.

СТАС НАМИН
ПРОДУЦЕНТ, ХУДОЖНИК, КОМПОЗИТОР, ФОТОГРАФ И РЕЖИСЬОР

STAS_NAMIN.jpg

Емблематичната рок звезда на Русия Стас Намин е известен руски продуцент, художник, композитор, фотограф и режисьор. Той е роден на 8 ноември 1951 година, учи в Московския държавен университет литература и философия, през 1983 завършва режисура в „Госкино“. Интересът на Стас Намин към рок музиката през 60-те години води до раждането на група „Цветя“ („Цветы“), с която Стас организира едни от най-големите независими международни музикални и културни фестивали в Русия. След 2000 година творецът се посвещава на театъра и на проекти с авторски фотографии. В този период композира филмова музика и създава документални филми като „Древните храмове на Армения“, „Истинската Куба“, „Free to Rock“.

ИЛИЯН МЕТЕВ
РЕЖИСЬОР

ILIAN-METEV.jpg

Режисьорът Илиян Метев е роден в София през 1981. Прекарва детството си в Германия, където се подготвя за кариера на класически цигулар. Следва художествено изкуство в Central Saint Martins, Лондон и завършва Британското филмово и телевизионно училище през 2008. Метев е режисьор, оператор и копродуцент на филма „Голешево” - със 17 награди, между които и Talent Dove в DOK Leipzig. Премиерата на неговия филм „Последната линейка на София” (2012) е в Седмицата на критиката в Кан през 2012 – с номинация за „Златна камера“ и наградата France 4 Visionary Award, с приза за най-добър документален филм на 47-ия фестивал в Карлови Вари. Игралният филм на Метев „3/4”, отличен със „Златен леопард“ в „Режисьори на настоящето“ на фестивала в Локарно, беше удостоен и с Голямата награда „София – Град на киното“ в конкурса на София Филм Фест през 2018. Филмите на Илиан са показвани в музея “МоМА” в Ню Йорк и имат десетки отличия от цял свят.

БАЛКАНСКО ЖУРИ

МАХМУТ ФАЗЪЛ ЧОШКУН
РЕЖИСЬОР, ПРЕЗИДЕНТ НА ЖУРИТО

MAHMUT-FAZIL-COSKUN.jpg

Махмут Фазъл Чошкун е роден през 1973 година. Той започва работа в киното като режисьор на документални филми през 2000 година. Първият му пълнометражен филм е „Объркана броеница“ (“Wrong Rosary”, 2009), с
който режисьорът печели няколко национални и международни награди, сред които и наградата „Tiger“ на филмовия фестивал в Ротердам, наградата за най-добър режисьор на фестивала в Истанбул, както и наградата „No Man’s Land“ за най-добър балкански филм на СФФ 2010. Вторият му филм „Йозгат Блус“ е завършен през 2013 и премиерата му е на филмовия фестивал в Сан Себастиан, а през март 2014 отново оглавява Балканския конкурс на София Филм Фест. „Анонс“ е неговият трети филм, чиято премиера беше на 75-ия филмов фестивал във Венеция и беше удостоен със специалната награда на журито.

РЕНАТЕ РОЖИНАС
ФИЛМОВ ЕКСПЕРТ И КУРАТОР

RENATE-ROGINAS.jpg

От 1980 до 1999 г. Ренате Рожинас ръководи отдела за международни копродукци на Telfrance, една от водещите продуцентски компании във Франция. През януари 2001 г. е назначена на позицията изпълнителен секретар на фонд Евроимаж на Съвета на Европа. От май 2008 г. Ренате започва осъществявавенето на своята дългогодишна амбиция във “Villa KULT” в Берлин – иновативно пространство и място за срещи на международни творци от сферите на кино, телевизия, медии, радио, музика, изкуства, танц, мода, дизайн, фотография и театър. През есента на 2014 г. Ренате отваря Галерия “Kult Art” след като получава сертификат за куратор от Berlin Career College, департамент на Берлинския университет за изкуства. Ренате консултира аудиовизуални компании в сферата на международните копродукции.

ВИКТОР БОЖИНОВ
РЕЖИСЬОР

VICTOR-BOJINOV.jpg

Виктор Божинов е български режисьор, който работи активно в родината и извън нея. Той завършва НАТФА „Кръстьо Сарафов“ и няколко от късометражните филми, създадени по време на студентските му години, участват в селекциите на престижни фестивали като Карлови Вари, Мюнхен, Оберхаузен, Тампере, Клермон Феран, Драма. Започва работа като първи асистент-режисьор на утвърдени имена като Режис Варние, Фолкер Шльондорф, Ули Едел, Майкъл Ейптид, Паоло и Виторио Тавиани, Тимур Бекмамбетов. Божинов започва да режисира от 2010 година, когато телевизионните продукции в България да набират сили – той участва в създаването на най-успешните български сериали като „Под прикритие“, „Стъклен дом“, „Връзки“. Българският боксофис хит „Възвишение“ е неговият дебют в киното и беше очакван с нетърпение от критиката и публиката в България, като получи множество престижни отличия, включително и наградата за най-добър балкански филм на София Филм Фест 2018.

ДОКУМЕНТАЛНО ЖУРИ

ЛИАМ СЕН-ПИЕР
РЕЖИСЬОР, ПРЕЗИДЕНТ НА ЖУРИТО

LIAM-SAINT-PIERRE.jpg

Лиам е носител на много награди, режисьор на документални филми от северната част на Англия, чиито творби се фокусират върху хора, провокирани от неутолимата страст за търсене на смисъл. Неговите филми са представяни на десетки фестивали в цял свят, а отзиви за тях са публикувани в „Ню Йорк Таймс“, „The Guardian“ и други престижни международни издания. Световната премиера на най-новия му документален филм „Последната буря” беше в програмата на фестивала Tribeca 2018, спечели наградата на журито на фестивала за документални филми в Hot Springs и се класира за номинациите в категория късометражно документално кино „Оскар 2020”.

ДЕЯН ПАРУШЕВ
РЕЖИСЬОР

DEYAN-PAROUCHEV.jpg

Деян Парушев е роден в България през 1982 година в семейство на художници. От 1991 година живее във Франция. Той е фотограф и оператор; реализираните от него проекти за компании като Google, McDonald’s и L’Oréal са представяни на различни форуми в цял свят. След 15-годишна кариера в рекламната индустрия, „Вечна красота“ е неговият дебютен пълнометражен документален филм, чиято световна премиера е в рамките на филмовия фестивал „Black Nights“ в Талин през 2018 година.

ЦВЕТАН ДРАГНЕВ
РЕЖИСЬОР

TSVETAN-DRAGNEV.jpg

Цветан Драгнев е роден в Прага през 1970 година. Учи българска филология в СУ „Св Климент Охридски“. През 2000 година завършва Филмовия факултет на York University, Торонто, Канада. Работи като оператор и монтажист в независими документални продукции и музикални клипове в Торонто. След 2006 година работи в България като оператор в телевизионни документални филми - „Ничии”, „Джеки, Джони и Чарли не са имена на кучета”, „Духове в старите къщи на София” и други. През 2017 година режисьорският му дебют „Пустиняци” има премиера на Загреб Докс и е селектиран за участие в над 20 фестивала. Филмът печели награди на София Филм Фест, Загреб, Ереван, Молдова, Севастопол. През 2018 година Драгнев е член на националната художествена комисия по документално кино в НФЦ.

ФИПРЕССИ ЖУРИ

ЙОСИФ ПРОИМАКИС, Гърция, журналист

КАТЕРИНА ЛАМБРИНОВА, България, филмов критик

ХОСЕ ЛУИС ЛОСА ГАРСИА, Испания, филмов критик