17
Mar
2017

Страхотна селекция КИНО ГУРМЕ очаква публиката на София Филм Фест

„КИНО ГУРМЕ” е специална селекция от филми, посветени на виното и гурме културата в официалната програма на 21-вия София Филм Фест. Продължаваме традицията да обръщаме специално внимание на темата за виното и гурме културата, които вдъхновяват големите творци в киното. Зрителите на „КИНО ГУРМЕ” ще имат възможност да се потопят в един очарователен свят на вкусове и аромати, които се преплитат в увлекателни и вълнуващи истории - магия за сетивата. Нека да започнем с филмите!

„Андре – гласът на виното” повежда публиката на уникално пътешествие от Русия през Европа до Америка, за да се запознаем с историята на Андре Челичеф, посветил живота си на древния занаят на виноделието. Андре е руски аристократ, който прекарва младежките си години като работи и учи в Европа, а след това заминава за Калифорния. Там преживява трагични моменти, но и успява да съживи местната индустрия. Андре не е бизнесмен, а по-скоро артист и учен, чиито сърце и душа са посветени на виното – той е истински концептуалист, модернизирал карифорнийското винарство. Житейската му философия и любовта му към това специфично изкуство и до днес вдъхновяват новите поколения винопроизводители по целия свят. Тази история е разказана с гласа на Рейф Файнс и гласа на онези, които са го познавали. Сред тях са някои от най-важните майстори в занаята... Режисьор на документалния разказ е един от внуците на Андре – Марк Челичеф, който е специален гост на фестивала, а на първата прожекция на „Андре – гласът на виното” във Френски институт  - кино „Славейков” на 17 март (петък), от 18.30 часа публиката ще има възможност да се срещне с режисьора, сценарист и продуцент на филма и да опита специална селекция вина на „Домейн Бойар” - Thomas Barthon Reserve Bordeaux (френско вино), Geyser Peak Chardonnay, Geyser Peak Cabernet Sauvignon и Rue Romance Sauvignon Blanc. На 18 март (събота) от 18.00 часа в Дома на киното ни очаква още една среща с този завладяващ документален разказ! 


Със сухата си почва и неприветливи пейзажи Приорат винаги е бил един от най-бедните райони на Каталония. Затова не е изненадващо, че в края на 70-те години никой не вярва на плановете на група хипита да съживят местното производство на вино, което през XVII в. е процъфтявало. Но в крайна сметка те успяват. Днес Приорат е един от най-важните региони за производство на вино в света. Лозари, ентусиасти и винопроизводители – хипитата стават популярни като „Великолепната петорка” и разказват историята на виното на Приорат. Разбира се, първите години са трудни, защото банките не им отпускат кредит. Следва обаче изключителен успех, когато един журналист решава да представи техния продукт и така целият свят разбира за виното им. „Може да правиш страхотно вино. Може да имаш най-добрия маркетинг, - казва един от лозарите, - но най-доброто вино е онова, което има история”. Режисьор на увлекателния документален разказ „Виното на Приорат” е Давид Фернандес де Кастро, а прожекциите са предвидени за 18 март (събота) – 14.00 часа в Дома на киното, 19 март (неделя) от 17.30 часа в Културен център „Г8” и на 24 март (петък) от 18.30 часа в Евро Синема.


Някъде в южна Франция мадам Малори (винаги невероятната Хелън Мирън), чиито класически френски ресторант е удостоен със звезда на Мишлен, управлява с твърда ръка в кухнята, ала е изправена пред неочаквано предизвикателство, когато индийско семейство наема изоставената къща от другата страна на улицата и отваря… ресторант! Логично е да се обяви война, но младият Хасан (Маниш Даял), който все още изучава тайните на занаята, няма нищо против да почерпи от опита на съседите, и резултатът е омагьосващо вкусен. Продуценти на страхотната, екзотична история „На един черпак разстояние” са Стивън Спилбърг и Опра Уинфри. Но по-важното е, че негов режисьор е Ласе Халстрьом, в чиято филмография са уникални творби като „Защо тъгува Гилбърт Грейп” и „Шоколад”. Халстрьом просто „знае как” да приготви и поднесе филма! Срещата с „На един черпак разстояние” в „КИНО ГУРМЕ” програмата на 21-вия София Филм Фест е на 25 март (събота) от 16.00 часа в Дома на киното!



Големият режисьор Тим Бъртън впряга богатото си въображение, за да пресъздаде класиката на Роалд Дал „Чарли и шоколадовата фабрика” – и ние решихме, че съвсем в тон с превърналия се в традиция ЗЛАТЕН БИЛЕТ на фестивала ще предложим това шантаво пътешествие в света на Уили Уонка на вниманието на киноманите-ценители. Историята е позната – за ексцентричния производител на шоколад Уили Уонка и доброто момче Чарли, което заедно с бедното си семейство живее в сянката на необикновена шоколадова фабрика. Отдавна откъснат от роднините си, Уонка организира конкурс, чрез който да избере наследник на своята шоколадова фабрика. Пет деца с късмет, сред които и Чарли, изтеглят златен билет от шоколадите на Уили Уонка и печелят разходка из легендарната фабрика, в която от 15 години не е влизал външен човек. Омагьосан от нещата, които вижда, Чарли се потапя във фантастичния свят на Уонка... Публиката може да стори същото на 19 март (неделя) от 14.00 часа в Дома на киното и на 24 март (петък) от 20.30 часа в кино „Одеон”.

*  *  *  

През 2017 година „Домейн Бойар” предлагат на ценителите на доброто вино специалната селекция RUE ROMANCE. Вината Rue Romance са сочни и плодови. Те са вълнуващи и незабравими, приковават вниманието неусетно и ни разкриват светове на фини вкусове и благоуханни аромати. Те са създадени, за да напомнят моментите, които си заслужава да изживеем отново. Ето и палитрата, с която публиката на 21-вия София Филм Фест ще има възможност да се запознае на специалните „КИНО ГУРМЕ” прожекции:

Rue Romance Marselan – виното е със златен медал в Concours Mondial de Bruxelles и сребърен медал от Mundus Vini Germany за 2016 година. То притежава привлекателния цвят на светла малина, а също и интензивен плодов аромат, пленяваща чистота с нюанси на червени плодове – череша, ягода, английски бонбон и фин карамел. Във вкусово отношение е постигната великолепна хармония, дължина и структура, както и плодов финал с траен,  съблазнителен спомен. Виното е много вкусно самостоятелно, ала е и комплимент за голям брой храни – вегетарианска кухня, паста, пица, риба, морски дарове, пикантни блюда, пиле, пернат дивеч, средно меки и твъдри сирена, и др. 

Rue Romance Sauvignon Blanc - виното е със златен медал на Mundus Vini Germany за 2016 година. То има златистозелен, свеж цвят; ароматът му може да се характеризира като комбинация между зеленина, пъпки на касис и плодове със зелена кора, а вкусът - с хубава атака, подчертана сочна дължина и обем; апетитен финал и трайна плодовост. Това вино се съчетава добре със зелени салати, риба, средиземноморска кухня, с гъши дроб и плата от различни сирена. 

Rue Romance Merlot – това вино притежава рубинен цвят с нотка топла дъга, а ароматът му съдържа букет от червени плодове и нюанси на благороден дъб – канела, синя слива, който ухажва осезанието. Вкусът се характеризира с богат ароматен профил, много добра хармония, мазнота, структура, свеж финал и апетитен послевкус. Виното е особено подходящо за съчертание с паста, пица, барбекю, колбаси, свинско, телешко, агне, твърди сирена и печени меса.

Rue Romance Sparkling wine – methode CHARMAT (Extra dry) – виното е с деликатен платинено-зелен блясък, бликащият „снежен” фонтан прелива в красива огърлица, чиито изнизващи се мъниста ухажват осезанието и разкриват фин, чист аромат с нюанси на зелена ябълка, цитрус и пасион фрут. Вкусът е сочен, с плодова хармония и много апетитен финал. Виното е вкусно самостоятелно, с хапки от гъши дроб, морски дарове, пиле, пикантни блюда, суши и сашими, дивеч, меки сирена – бри, камембер, овче, козе - и плодови десерти. То е отличен комплимент за авторски и екзотични коктейли.