16
Jan
2020

Носителят на голямата награда „Кристален Глобус” от Карлови Вари „БАЩАТА” на Кристина Грозева и Петър Вълчанов – в Балканския конкурс на 24 София Филм Фест

За разлика от предишните две творби на успешния авторски тандем Кристина Грозева – Петър Вълчанов, създадени по истории от новинарските хроники, „Бащата“ е семейна драма, която съчетава комични и абсурдни елементи. Филмът е разказ за живота на баща (Иван Савов) и син (Иван Бърнев) след смъртта на майката в семейството. Двамата потеглят към приключение, а по пътя ще се наложи да се срещнат с някои премълчани тайни и вини... 

Абсурдът е предпочитана тема за филмите на двамата режисьори, партньори и в живота, но „в „Бащата“ абсурдът не е външно обстоятелство, а произлиза от вътрешния свят на героите“, споделя Петър Вълчанов.

По отношение на творческите усилия, които влагат в своите филми, Грозева и Вълчанов заявяват, че „винаги работят заедно, като един организъм, и обичат да се забавляват по време на снимачния процес“. 

Като най-труден момент по време на снимките на „Бащата“ двамата определят „една каскада от края на снимачния период, която ни изправи на нокти, но Слава Богу, Иван Савов овладя ситуацията и именно дубъла, в който това се случи, остана във филма“.

През 2019 „Бащата“ спечели едно от най-високите отличия в историята на българското кино – „Кристален глобус“ за най-добър филм в Карлови Вари. Освен това филмът триумфира и на фестивала на българското игрално кино във Варна със „Златна роза“ за най-добър филм, с наградата за сценарий – за оригинална драматургия и ярки персонажи, с наградата за мъжка роля, присъдена на Иван Бърнев и Иван Славов – за оригинална интерпретация на персонажите и убедително взаимодействие; също така спечели голямата награда на фестивала в Тирана, наградата за режисура и наградата на публиката в Сахалин, Русия, както и наградата за най-добър филм, наградата на младежкото жури и на критиката на филмовия фестивал в Арас, Франция. 

Предишните два филма на Грозева и Вълчанов – „Урок“ (2014) и „Слава“ (2016), спечелиха не само десетки награди на много международни кинофестивали, но и симпатиите на българските и чуждестранни зрители, които имаха възможност да ги видят навсякъде по света. И двете творби участваха в специалната селекция на Наградата ЛУКС на Европейския парламент, като „Урок“ беше един от трите филма-финалисти, представен във всички държави на европейския съюз в традиционните Филмови дни ЛУКС, организирани от Европейския парламент.

***
За него

Петър Вълчанов е роден през 1982 година в Пловдив, в артистичното семейство на актрисата Иванка Братоева („Иван Кондарев“, „На всеки километър“) и на  художника Вълчан Петров. Завършва художествената гимназия „Цанко Лавренов“. Когато за осмия му рожден ден му подаряват камера, започва да снима по един филм всяка година със съучениците си. После ги монтира сам през нощта и така киното става част от живота му. С Кристина Грозева се запознават като студенти и започват да работят заедно. 

За нея

Кристина Грозева е родена през 1976 година в София и първоначално учи и завършва  журналистика в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Работи в телевизията, но всъщност осъзнава, че е вдъхновена от режисурата. Учи в класа на проф. Георги Дюлгеров в НАТФИЗ, където се среща с Петър. В работата им като тандем, нейната сила е в драматургията и работата с актьорите. 

Двамата автори очакват с нетърпение предстоящата среща с българската публиката на София Филм Фест през март - „за нас е чест филмът да участва в Балканския конкурс - тази силна програма на фестивала“, допълват те.